Výsledky grantového programu Zasaď strom za svoj klub 2024: Výsadbu stromov a údržbu trávnikov podporíme celkovo vyše 60-tisícami eur

V treťom ročníku grantového programu Zasaď strom za svoj klub bolo predložených 22 projektov, ktoré požadovali 58 359,65 eur na projekty výsadby stromov v okolí ihrísk a 27 252,07 eur na údržbu a starostlivosť o trávnik na športoviskách; spolu teda 85 611,72 eur.

O grant mohli požiadať športové kluby, obce a mestá, pričom dvanásť projektov predložili obce a mestá, desať projektov športové kluby. Výsadby stromov pri futbalových ihriskách a športoviskách boli plánované v každom z ôsmich krajov Slovenska.

Sumárne výsledky sú nasledovné: Nadácia Tipsport podporí 15 výsadieb stromov pri ihriskách sumárne vo výške 36 830 eur. Tento grant v sebe niesol aj bonus v podobe príspevku na údržbu trávnika. Podporených bude 14 takýchto zámerov v sume 23 670 eur. Medzi 15 podporených projektov tak bude rozdelená celková suma 60 500 eur. Úspešní žiadatelia plánujú spolu vysadiť 627 stromov pri svojich futbalových ihriskách.

Najviac podporených projektov (4) pochádza z Trnavského kraja. Prvýkrát je podporených 14 samospráv a športových klubov. Opätovnú finančnú podporu získala obec Rozhanovce, ktorá v spolupráci s miestnym KŠK Rozhanovce plánuje pokračovať vo výsadbe aleje líp pri športovom ihrisku (grant získali aj v roku 2023).

Hodnotenie predložených projektov

Hodnotiaca komisia pozostávala z dvoch odborníkov so skúsenosťami a expertízou z výsadby stromov a projektového manažmentu, pričom obaja hodnotitelia čítali a posudzovali všetky predložené projekty:

Milan Hronec – programový manažér, Nadácia Ekopolis

Marcel Zajac – programový manažér, Centrum pre filantropiu

Hodnotiaca komisia hodnotila projekty podľa nasledovných obsahových a formálnych kritérií:

  • súlad projektu s cieľmi grantovej výzvy,
  • odborná terénna supervízia pri výsadbe,
  • počet a výber miest vhodných druhov stromov,
  • veľkosť a cena sadeníc primeraná pre danú lokalitu a typ výsadby,
  • význam výsadby pre zadržanie vody v krajine (vsakovania dažďovej vody),
  • plán zabezpečenia následnej starostlivosti o vysadené stromy na dobu minimálne 5 rokov,
  • miera zapojenia športovej komunity a verejnosti do prípravy a realizácie výsadby stromov v okolí športoviska,
  • jasne a zrozumiteľne popísaný zámer projektu,
  • efektívny a realistický rozpočet,
  • úplnosť a správnosť vyplnenia grantového formulára,
  • predloženie všetkých povinných príloh.

Uvedené obsahové a formálne kritériá boli v prvom kroku individuálne hodnotené a bodované členmi hodnotiacej komisie. Na základe získaných bodov bolo vytvorené poradie projektov od projektu s najvyšším počtom získaných bodov po projekt s najnižším počtom bodov.

Druhým krokom bolo hodnotiace online stretnutie – diskusia, zhodnotenie všetkých predložených projektov a odporúčanie zo strany hodnotiacej komisie pre Správnu radu Nadácie Tipsport na schválenie úspešných žiadateľov.

Dôvody zamietnutia

Dôvody zamietnutia siedmich projektov boli nasledovné:

  • nenaplnenie podmienky výsadby tradičných druhov stromov, plány sadenia ihličnanov a nepôvodných druhov drevín,
  • nedostatok informácií v projekte a v rozpočte,
  • nejasné predstavenie situácie, zámeru,
  • absencia povinných príloh: plánu starostlivosti, mapy výsadby, fotografie pozemku,
  • projekty realizované pri školských detských ihriskách.

Zaujali brekyne, brest či moruše

Obaja hodnotitelia konštatovali, že predložené projekty boli napísané stručne a stroho. Ocenili však vhodný a dobrý výber drevín pre dané výsadbové lokality. Hodnotiteľov vyslovene oslovili zvolené druhy stromov ako brekyne, brest či moruše. Odporúčania k podpore dali projektom, ktoré zapájali do výsadby a starostlivosti o stromy miestne komunity, športovcov, rodiny, lokálnych záhradkárov.

Hodnotitelia povzbudzujú všetky podporené športové kluby a obce k odvahe, ochote a otvorenosti pozývať dobrovoľníkov, verejnosť, rodiny športovcov, iné občianske združenie, farmárov a záhradkárov k pomoci pri výsadbe stromov a starostlivosti o ne.

Zoznam podporených projektov

Další články

Analýzy

Mapu darcovstva považujeme za dôležitý krok k rozvoju filantropie na Slovensku. Poskytuje darcom, verejnoprospešným organizáciám a verejnosti transparentné informácie o filantropických zdrojoch, vďaka ktorým občiansky sektor Celý článok