Praktické rady, ako sadiť a starať sa o stromy

V rámci grantových programov Nadácie Tipsport „Podporujeme slovenské sady“ a „Zasaď strom za svoj klub“ odzneli aj praktické rady od odborníkov čo sa týka výberu, výsadby a samotnej starostlivosti o stromy.

Prinášame vám konkrétne opatrenia od ovocinára Petra Íroa a Milana Hronca z Nadácie Ekopolis, ktoré vzišli z ich skúseností v spoločnej diskusii o projektoch výsadby stromov.

Tieto rady a odporúčania určite prispejú k úspešnosti uchytenia sa vysadených stromov a pomôžu nielen úspešným žiadateľom spomenutých grantových projektov:

• Jamy vykopte dostatočne včas, aspoň dva týždne pred výsadbou, môžete ich aj zaliať.
  • Jamy radšej nevŕtajte, ale kopte ručne. V prípade náročnejších podmienok alebo veľkého množstva vysádzaných stromov radšej použite bager (ak by ste predsa len použili vrták, treba dodatočne rozrušiť, napríklad rýľom, zhutnené steny vŕtanej jamy, aby ste sadenici umožnili ľahšie prekoreniť).
  • Uprednostnite voľnokorenné sadenice, obvykle sú lacnejšie. Vhodné sú aj sadenice s koreňovým balom alebo s Air-Pot (ak máte na výber, vyhnite sa kontajnerovým sadeniciam).
  • Voľnokorenné stromy pred výsadbou namočte do vody aspoň na 24 hodín, v prípade jarnej výsadby namočte až na 48 hodín.
  • V prípade ovocných drevín uprednostnite tradičné odrody na podpníku semenáča.
  • Uprednostnite štandardné formy sadeníc, stromov (nevysádzajte módne kultivary).
  • Stĺpovité dreviny nie sú tradičné odrody, pri výsadbe ovocných drevín uprednostnite vysokokmenné formy.
  • Pre výsadbu alejí odporúčame vybrať väčšie stromy, vysokokmenné dreviny, označované VK, 2 – 3 metrové, 8 – 12 centimetrové; zvyšuje to pravdepodobnosť uchytenia sa stromov, môžu mať dlhšiu životnosť; zvážte vysoké a dlhoveké alejové typy (lipa, dub, pagaštan, čerešňa, platan, hruška, javor a pod.), malé a tenké sadenice nie sú vhodné na aleje, pri ich výsadbe zohľadnite veľkosť stromu v dospelosti.
  • Na hnojenie použite vyzretý hnoj (konský, kravský, slepačí, prípadne granulát) alebo kompost od farmárov, lebo sú vhodnejšie. Oslovte lokálnych farmárov, chovateľov, dodávateľov, družstvo. Voľne uložený hnoj či kompost sú mnohonásobne lacnejšie ako balené v plastových vreciach zo záhradných centier.
  • Pri používaní organických hnojív, prípadne maštaľného hnoja ich zapracujte hlbšie a zakryte aspoň 30 centimetrovou vrstvou ornice alebo zeminy, aby korene neboli v priamom kontakte s hnojom a nedošlo k ich popáleniu (tomu je potrebné prispôsobiť hĺbku jamy).
  • Odporúčame používať aj biouhlie, lebo viaže vodu, kyslík, mikroorganizmy a vylepšuje štruktúru pôdy.
  • Nepoužívajte balený substrát (iba v prípade nedostupnosti prírodných hnojív, hnoja či kompostu), nepoužívajte priemyselné hnojivá ani rašelinu a mykorhízne huby. Nemýľte si rašelinu so substrátom alebo s hnojivom.
  • Nevyhnutnosťou je mulčovanie, použite seno, slamu, štiepku, kôru, drevené hobliny alebo miešaný mulč. Nastielajte kruh okolo sadenice s priemerom približne 1 meter, hrúbka vrstvy by mala dosahovať 10 – 15 centimetrov.
  • Pravidelne a výdatne zavlažujte a polievajte, 30 – 50 litrov vody raz za 10 – 14 dní, najmenej však 10 –12-krát za sezónu (v prípade vysokých teplôt a sucha aj častejšie).
  • Uprednostnite plné vedrá vody pred zavlažovacími vakmi. V prípade polievania hadicou dávajte pozor na príliš silný prúd, ktorý môže odplaviť mulč, či dokonca obnažiť korene, prípadne voda nestíha vsiaknuť ku koreňom a odteká zbytočne na trávnik. S pomocou pri zavlažovaní môžete osloviť aj miestnych dobrovoľných hasičov
  • Zavlažovacie vaky sú lepšie ako žiadna závlaha, avšak vzhľadom na ich malý objem musia byť napĺňané oveľa častejšie ako pri štandardnom polievaní.
  • Pri výsadbe stromov vo voľnej krajine počítajte s kotvením stromov proti mechanickému poškodeniu vetrom či snehom a ochranou pred ohryzom a vytĺkaním raticovej zveri. Rátajte s 1 – 3 pevnými a dostatočne dlhými kolmi, prepojovacími latami, zváraným pletivom s výškou aspoň 150 centimetrov a dĺžkou 110 centimetrov na jeden strom, a pevným, ideálne konopným úväzkom.
  • Kotvenie treba pravidelne kontrolovať a opraviť. Ak je treba, po skončení jeho funkčnosti (obvykle 3 – 5 rokov) ho odstráňte.
  • Pri plánovaní rozpočtu majte na pamäti, že pomocný výsadbový materiál je vzhľadom na súčasný vývoj cien často drahší ako samotné sadenice.
  • Dbajte na úpravu koruny stromov v jarných mesiacoch, po jesennej aj jarnej výsadbe.
  • Počítajte s tým, že následná starostlivosť je v meniacej sa klíme oveľa náročnejšia ako v dobe pred pár desiatkami rokov.