Nadácia Tipsport štartuje projekt pre udržateľné športové podujatia

Nadácia Tipsport v spolupráci s Inštitútom cirkulárnej ekonomiky spúšťa inovatívny projekt s názvom Šport bez odpadu.

Cieľom tejto iniciatívy je minimalizovať environmentálny dopad športových podujatí na Slovensku prostredníctvom znižovania odpadu na štadiónoch a zároveň podpora udržateľných riešení na štadiónoch.

Ako to bude prebiehať?

Projekt sa začína samotnou odpadovou analýzou, počas ktorej sa odborníci z Inštitútu cirkulárnej ekonomiky doslova prehrabú v odpadkoch, ktoré vyprodukuje futbalový zápas a pozrú sa na ich púť. Výsledky analýzy poskytnú základ pre konkrétne opatrenia, ktoré kluby budú môcť zaviesť, ako sú koše na triedenie odpadu, vratné poháre na nápoje či sušiče rúk na toaletách. Na tieto opatrenia poskytne Nadácia Tipsport klubom finančné zdroje.

Prvá z radu takýchto odpadových analýz prebehne už v sobotu 19. októbra v Michalovciach po zápase s Košicami. Pokračovať budú analýzy po zápasoch AS Trenčín vs. Spartak Trnava a MFK Skalica vs. ŠK Slovan Bratislava.

„Športové podujatia sú neoddeliteľnou súčasťou nášho života, no ich ekologická stopa je pomerne výrazná. Naším cieľom je pozrieť sa na spôsob, akým futbalové kluby pracujú s odpadom na štadiónoch. Následne vďaka expertným znalostiam odborníkov z Inštitútu cirkulárnej ekonomiky pripraviť pre kluby odporúčania na mieru, ktoré by mali zaviesť, aby sa situácia s odpadom na zápasoch zlepšila,“ uviedla správkyňa Nadácie Tipsport Lucia Štefánková.

Projekt Šport bez odpadu je odpoveďou na rastúce množstvo odpadu na našich futbalových štadiónoch, ktorých ročná návštevnosť presahuje 500-tisíc divákov.

Další články