Beh pre pamäť národa zožal úspech

Druhá októbrová sobota sa niesla v znamení behu, vďaka ktorému sme si pripomenuli osudy všetkých politických väzňov, vojnových veteránov, obetí holokaustu, disidentov a bojovníkov za slobodu. Podujatia sa zúčastnilo 130 bežcov.

Podujatie organizovalo občianske združenie Post Bellum s podporou Nadácie Tipsport, ktorá nadväzuje na sedemročnú tradíciu spolupráce s rovnakým podujatím, ktoré sa koná v Českej republike.

„Zvlášť v dnešnej dobe, keď získavajú popularitu myšlienky, ktoré by mohli smerovať k potláčaniu princípov slobody a demokracie, je potrebné upozorňovať na to, že našich predkov stál pobyt v neslobodnom systéme roky života a občas aj to najcennejšie. Jedným z poslaní Nadácie Tipsport je zviditeľňovať projekty šíriace povedomie o tejto problematike“povedal manažér Nadácie Tipsport Filip Timár.

Trasa bratislavského behu viedla od Cyklomosta slobody cez lužné lesy a lúky popri rieke Morava. Bežci mali na výber trať dlhú päť alebo desať kilometrov. Nebežcov čakali nástrahy symbolickej prechádzky v dĺžke jedného kilometra. Po kvalitných výkonoch si všetci prítomní vychutnali koncert skupiny Modré hory, program pre deti a prichystané občerstvenie.

Post Bellum uchováva príbehy pamätníkov, ktorí prežili hrôzy totalitných režimov, v online databáze Memory of Nations a ďalej ich rozpráva v školách a na verejnosti.

Další články

Analýzy

Mapu darcovstva považujeme za dôležitý krok k rozvoju filantropie na Slovensku. Poskytuje darcom, verejnoprospešným organizáciám a verejnosti transparentné informácie o filantropických zdrojoch, vďaka ktorým občiansky sektor Celý článok