Podpíšte sa za zachovanie daňovej asignácie

Nadácia Tipsport sa pripája k podpisovej akcii, v ktorej neziskové organizácie vyzývajú vládu, aby ponechala asignáciu 2 % z daní fyzických a právnických osôb v terajšom stave.

Tento finančný mechanizmus je aj podľa nás nesmierne dôležitým zdrojom financovania aktivít, ktoré pomáhajú udržiavať sociálny zmier v spoločnosti. Návrh Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR tento zmier nielenže narúša, ale navyše bol predstavený bez akejkoľvek diskusie s organizáciami, na ktoré môže mať existenčný dopad.

„Ako sa uvádza aj vo výzve, je dôležité uvedomiť si, že neziskový sektor tvorí neoddeliteľnú súčasť života demokratickej spoločnosti. Zároveň platí, že ľudia si prostredníctvom nadácií či mimovládnych organizácií pomáhajú po celom Slovensku,“ uviedla riaditeľka Nadácie Tipsport SK Lucia Štefánková a doplnila: „Aj v našej nadácii poskytujeme široké spektrum aktivít a služieb, ktoré štát nedokáže plnohodnotne zabezpečovať. Spomeniem napríklad pomoc pre hendikepovaných športovcov, športové legendy na dôchodku či rôzne komunitné aktivity v prospech životného prostredia, ktoré skrášľujú a zlepšujú život na Slovensku.“

Nespravodlivá dilema

Vlani 2 % z dane poberalo 16 955 organizácií, pričom viac než 900-tisíc občanov sa rozhodlo podporiť týmto spôsobom mimovládne organizácie. Celková suma na podporu mimovládok predstavovala 87 996 356 eur, z toho 43 miliónov eur bola asignácia práve od občanov.

Postaviť státisíce daňovníkov pred dilemu, či majú v podobe asignovania 2 % pokračovať v podpore neziskovej organizácie alebo ju presmerovať rodičom, považujeme za veľmi nešťastné i neférové.

Ak s nami súhlasíte, petíciu za zachovanie status quo, ktoré funguje viac ako 20 rokov, môžete podpísať tu: MojaPeticia.sk – Neberte nám 2 percentá.

Další články

Analýzy

Mapu darcovstva považujeme za dôležitý krok k rozvoju filantropie na Slovensku. Poskytuje darcom, verejnoprospešným organizáciám a verejnosti transparentné informácie o filantropických zdrojoch, vďaka ktorým občiansky sektor Celý článok