Nadácia Tipsport pomáha športovým legendám na dôchodku

Pre úspech v športovej kariére obetovali veľa, dnes majú niektorí podlomené zdravie, iní sú v neľahkej finančnej či sociálnej situácii. Pritom preslávili vtedajšie Československo, ale pamäť národa je v ich prípadoch krátka. Preto Nadácia Tipsport realizuje projekt „Tipsport pre legendy“, v rámci ktorého spolu s neziskovou organizáciou Post Bellum zaznamenáva príbehy významných športových osobností. Tie sú sprístupnené verejnosti v digitálnej zbierke autentických svedectiev pre Pamäť národa.

Vlani sme nakrútili medailóny siedmich slovenských pamätníkov. V archíve Pamäti národa je celkovo vďaka projektu Tipsport pre legendy už 92 československých športovkýň a športovcov.

„V projekte pokračujeme aj tento rok, keď máme v pláne zobraziť životné príbehy ďalších šiestich slovenských športovcov,“ uviedla Lucia Štefánková, správkyňa Nadácie Tipsport, a doplnila:

„Považujeme za mimoriadne dôležité, zvlášť v súčasnej dobe, pripomínať národu, aký bol život aj v nie tak dávnej minulosti. Sloboda totiž nebola samozrejmosťou, v režimoch vojnového štátu či následnej komunistickej nadvlády sa športovcom, ale aj bežným ľuďom žilo podstatne horšie. Sme presvedčení, že práve podpora takýchto projektov prispieva k zvyšovaniu vzdelania, povedomia i kritického myslenia mladej generácie. Zároveň si ctíme našich významných športovcov, ktorí zviditeľnili našu krajinu a akoby štát na nich zabúdal.“

Ako funguje finančná podpora športových legiend?

Československé športové hviezdy boli miláčikmi národa a ľudia ich nosili na rukách. Športu obetovali všetko, a tak nestihli dokončiť školy alebo si nestačili vybudovať civilnú kariéru mimo športu. Vrcholové výkony podávali v dobe komunistického režimu, ktorý ich za dosiahnuté úspechy či medaily prakticky neodmeňoval.

A tak dnes mnoho z nich žije z najnižších dôchodkov. Preto tých, ktorí to potrebujú, podporujeme každý mesiac sumou 200 eur, počas doby troch rokov.

Pokiaľ viete o bývalom vrcholovom československom športovcovi, ktorý by podobnú podporu potreboval, ozvite sa nám.

Popularizujeme Beh pre pamäť národa

Nadácia Tipsport je od vlaňajška generálnym partnerom benefičnej akcie Beh pre pamäť národa, ktorý organizuje nezisková organizácia Post Bellum v Bratislave. Výťažok z behu využívajú organizátori na ďalšie nahrávanie pamätníkov pre Pamäť národa.

 

Další články

Analýzy

Mapu darcovstva považujeme za dôležitý krok k rozvoju filantropie na Slovensku. Poskytuje darcom, verejnoprospešným organizáciám a verejnosti transparentné informácie o filantropických zdrojoch, vďaka ktorým občiansky sektor Celý článok